duminică, 18 septembrie 2011

NOUL COD CIVIL: Romanii imprumutati la banci au mai multe drepturi. Vezi si alte modificari

Principalele modificari aduse Codului Civil, care vor intra in vigoare incepand cu 1 octombrie, vizeaza relatia dintre banci si clientii acestora. Astfel, romanii, inclusiv cei de pe segmentul corporate, care au credite vor beneficia de mai multe drepturi.

Avocatii de la Reff si Asociatii, ce face parte din Deloitte, considera ca anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.

Drept urmare, exista riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantati, in speta a bancilor.

In schimb, noul cod ofera drepturi suplimentare imprumutatilor, inclusiv celor de pe segmentul corporate, comparativ cu reglemetarea actuala.

"Noul Cod Civil va aduce schimbari semnificative in relatia dintre banca si imprumutat", spune Simina Mut, Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii.

"O evaluare precisa poate fi realizata doar in timp, pe masura ce noile reglementari vor deveni mai clare. Perioada urmatoare va fi una marcata de un anumit nivel de incertitudine si nu excludem modificari succesive ale noului Cod".

Prin noul Cod Civil, anumite clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie devin reglementate legal.

"Daca pana acum libertatea contractuala statea la baza acestor practici, ramane de vazut daca nu cumva legiferarea acestora va restrange de fapt drepturile partilor in amenajarea contractuala a relatiei lor. Atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi in curs la 1 octombrie, asupra contractelor de credit in vigoare si garantiilor existente, formalitatilor de publicitate pentru garantii etc.", adauga reprezentantul casei de avocatura.

"Va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una ușoara pentru comunitatea bancara", a declarat si Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.

Acesta crede ca impactul cel mai spectaculos va aparea in situatia in care creditorii vor implementa unul dintre noile instrumente introduse de cod, fiducia.

Iata principalele modificari din Codul Civil:

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, bancile trebuie sa acorde un termen minim de 15 zile imprumutatilor pentru rambursarea creditului in cazul in care banca hotaraste rezilierea contractului. Mai mult, banca nu poate lua decizia de a rezilia contractul de credit decat pentru motive temeinice.

Articole similare
Replica BNR pentru Patriciu: Bancile vor sa dea credite, dar majoritatea cererilor nu sunt solvabile
Secretul bancar elvetian, in pericol?
Bataie pe programul Kogalniceanu
Economistii: "Noile reguli de creditare ale BNR sunt tardive"
Creditul neguvernamental a depasit, in iulie, 216 miliarde de lei
Executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub un serios semn al intrebarii. Noul Cod Civil prevede ca, in cazul in care imprumutatul se opune executarii, banca nu poate vinde imobilul respectiv pana la solutionarea cauzei.

Pana acum, se puteau opune executarii silite proprietarul imobilului si alti creditori ai acestuia care aveau garantii asupra bunului respectiv. Cu noile reglementari, se poate opune orice persoana care a notificat existenta unui drept cu privire la bunul executat.

Noul Cod Civil introduce conceptul de "perfectare" a ipotecilor, ceea ce inseamna, in primul rand, ca simpla inscriere in arhiva electronica nu va mai constitui formalitate suficienta pentru a asigura eficienta si opozabilitatea garantiilor asupra bunurilor mobile.

Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila, in masura in care aceasta a fost agreata contractual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu