De ce nu mai traiesc neandertalii
Avand creierul la fel de mare ca al nostru, Neandertalii nu erau brute proaste. Dar este posibil ca ei sa nu-si fi folosit creierul la fel cum il folosim noi. In primul an de viata, creierul lor se dezvolta dramatic diferit fata de al nostru, dupa cum spune un raport din 'Current Biology'. "Desi creierul lor are acelasi volum ca si al nostru, Neandertalii au pierdut ceva ce omul modern capata in primul an din viata." spune co-autorul studiului Jean-Jacques Hublin.
Ca si cimpanzeii, Neandertalii sar peste o faza in timpul careia copii Homo Sapiens isi maresc diverse parti din creier, cand osul capului capata acea forma globulara. Aceasta marire a zonei parientale si temporale a creierului (in partea de sus a creierului si deasupra urechii) si a cerebelului (la baza creierului) sugereaza ca oamenilor li se dezvolta creierul fundamental diferit decat cel al Neandertalilor.
Cercetatorii au observat de mult ca forma creierului omului Neandertal adult este mai lunga si mai putin globulara fata de cea a omului modern, dar cand in timpul vietii au loc aceste schimbari?
Pentru a afla, cercetatorii au comparat scanari CT a creierului a 58 oameni si 60 cimpanzei, variind ca varsta de la nou nascuti pana la adulti. Utilizand imagini 3d si cateva sute de urme lasate pe carcase pentru a le masura cu acuratete in ciuda diferentelor de dimensiune, echipa a aratat ca oamenii - dar nu si cimpanzeii - isi extind lobii parentali si cerebelul, dar si lobii temporali in primii ani din viata. Aceasta rezulta in forma globulara caracteristica noua oamenilor. Modelarea pe calculator arata cum aceste schimbari pun creierele oamenilor pe o traiectorie de dezvoltare diferita de cea a cimpanzeilor.
Cercetatorii au folosit apoi aceleasi metode pentru a studia 9 fosile de Neandertali, inclusiv un nou nascut, un copil de un an si alti 3 copii. Pentru ca, creierul nu se fosilizeaza, au studiat 'endocasts', amprente ale creierului lasate in carcase. Au descoperit ca, la nastere, atat copii Neandertali cat si cei ai oamenilor moderni aveau carcase alungite care erau similare ca forma, desi fetele neandertalilor erau deja mai mari. pana la varsta de un an, Homo Sapiens creste creier globular, dar copii de Neandertal nu arata o crestere a zonei parientale si a cerebelului, desi volumul creierului, per total, a crescut.
La oameni, acea arie a creierului sunt legate cu functii cheie precum abilitatea de a integra informatiile primite de la senzori si a forma reprezentari abstracte ale mediului. Diferentele arata ca Neandertalii nu se comportau la fel cum ne comportam noi.
Totusi, pentru ca sunt atat de putine fosile ale copiilor Neandertalilor, analiza depinde de 'endocasts' a unui singure carcase incomplete a unui nou nascut si a unui copil mai in varsta.
Echipa de cercetatori au confirmat recent descoperirile odata cu descoperirea unui alt nou nascut, mai complet.
Acum ei investigheaza cum cresterea creierului poate fi legata de gene care difera in Neandertali si oamenii moderni.
Categorii:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu