sâmbătă, 30 iulie 2011

Turbina eoliana MagLev



Turbina eoliana MagLev prezentata pentru prima data la expozitia Wind Power Asia in Beijing foloseste levitatia magnetica pentru a sustine lamele verticale fara a mai fi nevoie de un suport asa cum se intampla la turbinele eoliene traditionale. Turbina foloseste magneti permanenti din neodymium cunoscuti si ca supermagneti. Prin acest sistem practic se elimina frecarea iar turbina va avea o durata de viata mai mare si un cost mic de exploatare.

Energie curata la doar un cent pe kilowatt ora

Turbinele eoliene MagLev au cateva avantaje fata de cele clasice: functioneaza de la o viteza a vantului de numai 1.5 metri pe secunda si chiar la viteze a vantului ce depasesc 40 m/s. O singura turbina MagLev poate genera 1 GW (gigawatt) de energie suficienta pentru 750.000 de case fata de 5 MW cat produce o turbina clasica de dimensiuni mari. Costurile de operare sunt cu 50% mai mici fata de turbinele eoliene clasice iar durata estimata de viata a unei turbine eoliene MagLev e de 500 ani.

In China a inceput pe 5 Noiembrie 2007 constructia primei fabrici de turbine MagLev de catre Zhongke Hengyuan Energy Technology ce a investit in aceasta afacere 400 milioane yuan urmand sa produca turbine cu capacitati de 400 pana la 5.000 Watt iar in Statele Unite aceste turbine eoliene vor fi produse de catre compania MagLev Wind Turbine Technologies din Arizona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu