vineri, 8 iulie 2011

III. Despre visuri lucide

OK, iniţial nu am dorit să includ capitolul acesta, pentru că visurile, visurile lucide şi proiectările astrale sunt lucruri diferite.
Comparaţie între „visul lucid” şi o proiectare astrală

VISUL LUCID
PROIECTAREA ASTRALĂ

A.
50%-70% incidenţă generală la populaţie.
14%-25% incidenţă generală la populaţie.

B.
Apare numai în timpul somnului.
Apare de obicei în stare de trezie (înainte de adormirea corpului fizic).

C.
Visătorul îşi poate programa conştient visul.
Călătorul astral e pasiv, un observator obiectiv.

D.
Visătorul şi corpul fizic sunt încă integraţi.
Călătorul astral se percepe ca fiind separat de corpul fizic, care e inert şi lipsit de conştienţă.

E.
Conştienţă adesea bogată, intensă, cu anume caracteristici mistice la subiecţii experimentaţi.
Conştienţă mai degrabă obişnuită, asemănătoare celei din starea de trezie, chiar şi la subiecţii experimentaţi.

F.
Visul este în totalitate un produs personal (subiectiv) al minţii visătorului.
Călătorul astral percepe experienţa ca pe un produs al realităţii obiective.

G.
Visuri de tip EEG, REM (mişcare rapidă a ochiului), cu atingeri ocazionale ale stării alpha.
Nu există REM, nu se detectează modificări notabile ale undelor cerebrale pe EEG (electroencefalograf).

H.
Corpul fizic nu este văzut din exterior.
Corpul fizic este de obicei văzut din exterior.

I.
Puţine au un impact pozitiv de durată.
De obicei au un uriaş impact pozitiv de durată.


(Gabbard and Twemlow, „With the Eyes of the Mind An Empirical Analysis of Out-of-Body States”, 1984, apud Bob Peterson, „Out-of-Body Experiences vs. Lucid Dreams”, 1995)


Despre visul obişnuit ştie toată lumea. Ce nu ştie toată lumea este că visurile apar frecvent în timpul unei reprize de somn, nu prea ni le amintim pe niciunele şi pot fi, în majoritatea lor, defulări ale fragmentelor de gânduri, situaţii, acţiuni din starea de trezie – nu ne interesează decât pentru a ne antrena în vederea visării lucide, şi anume a începe să ni le amintim. Oricât de lipsite de sens ar părea şi oricât de lipsite de sens chiar sunt.

Se vorbeşte despre jurnalul de visuri. OK, ţine un caiet la căpătâi şi notează-ţi tot ce-ţi aminteşti imediat ce te trezeşti. Pentru a-ţi aminti, de fapt, visurile, obişnuieşte-te, însă, să rămâi complet nemişcat de îndată ce devii conştient. Nu mişca niciun muşchi, nu deschide pleoapele, rămâi în poziţie fixă şi rememorează, cât mai în detaliu, filmul „evenimentelor” din vis.

Repetiţia e cheia succesului şi în acest caz. Treptat, visurile vor deveni tot mai clare, îţi vei aminti tot mai multe detalii.

Pasul următor – şi aici încep lucrurile drăguţe – vine de la sine. Vei începe să conştientizezi, în timpul visului, faptul că... visezi. Ei bine, de-acum, limita propriei imaginaţii e limita posibilităţilor.

Aminteşte-ţi însă că este un vis şi, oricât de plăcut îl poţi construi, rămâne un vis. Nu e un caz de proiecţie astrală şi e cazul să mergi mai departe.

Alte diferenţe:
- într-un vis lucid, nu visezi că eşti în propriul dormitor, aşa cum este cazul într-o proiecţie astrală;
- după un vis lucid, subiectul acceptă „nerealitatea” odată cu trezirea; după o proiecţie astrală, subiectul o ţine una şi bună că experienţa a fost „reală”, „adevărată”;

- multe visuri lucide (unii autori merg până la două treimi dintre acestea!) au un conţinut sexual, senzaţiile fiind copleşitor de autentice, ca în cazul sexului real, pe când proiectările astrale, deşi pot genera situaţii sexuale asemănătoare raporturilor fizice, nu produc aceleaşi senzaţii. Când călătorii în astral insistă că au făcut „sex astral”, experienţa nu este una fizică. Descrisă, pare un amestec de extaz mental, un transfer de energie, euforie ieşită din comun, senzaţia că „te-a atins Dumnezeu”, dar nu este acelaşi lucru cu sexul fizic;

- visul lucid survine în timpul somnului REM; oamenii nu intră într-un vis lucid din starea de trezie, pe când proiecţia astrală este iniţiată înainte de a adormi. De fapt, unele proiectări pot surveni pe neaşteptate, în timpul stării de trezie, în cele mai neaşteptate situaţii.

Iată o tehnică de visare lucidă.

Metoda Somn/Trezit/Înapoi la somn
1. Dormi în jur de 6 ore
2. Trezeşte-te
3. Stai treaz 20-60 de minute – până ce eşti complet trezit, ai mintea limpede etc. TREBUIE să te ridici din pat; notează-ţi visurile în jurnal, citeşte câte ceva despre visurle lucide etc.
4. Culcă-te din nou. E timpul pentru un vis lucid

Poţi folosi ceasul deşteptător sau programarea mentală a unei ore de trezire, dar se recomandă ca prima repriză să fie satisfăcătoare. Una din chei e... repetiţia, stabilirea tiparului, a rutinei, dar adevărata cheie este absorbirea acestui tipar de către conştienţă. Cu timpul devine tot mai uşor şi, ca bonus, vei beneficia de visuri lucide şi în timpul somnului de noapte obişnuit.

Ce poţi face în timpul visurilor lucide/cu ajutorul visurilor lucide

În principal, vei sesiza o mărire a capacităţii conştienţei în starea de trezie.

Iată o listă cu ceea ce poţi face în timpul unui vis lucid pentru a verifica starea de „realitate” a acestuia:

1. Testul „bunului simţ”. E cel dintâi şi este evident de ce. Caută în jurul tău orice lucru care, logic, nu ar trebui să fie acolo. Pune-ţi întrebarea dacă aşa ceva ar fi posibil în mod normal. Caută nepotriviri. Eşti undeva unde nu ai mai fost? Eşti cu oameni care locuiesc în alte părţi pe planetă? Ai vreun elefant în bucătărie? Acest tip de întrebări verifică luciditatea.

2. Testul citirii. Acesta e unul dintre cele mai eficiente. Priveşte în jur şi caută ceva de citit. După ce ai citit, reia textul. Fă asta de câteva ori. Dacă visezi, textul sau cifrele se schimbă, de obicei, după câteva reluări.

3. Testul zborului sau levitării. Acesta e altul, la fel de eficient. Cu cât devii mai priceput în ale visării lucide, acesta devine testul tău preferat. Atenţie: poţi descoperi că nu poţi zbura/levita şi totuşi să ai un vis lucid. Foloseşte-l în combinaţie cu alte teste, deşi, în cele mai multe cazuri, testul acesta funcţionează.

4. Testul întrerupătorului. Acesta e, de obicei, unul care nu dă greş. Găseşte un întrerupător şi porneşte-l/opreşte-l. Dacă nu funcţionează aşa cum ar trebui înseamnă că te afli într-un vis lucid.

5. Testul memoriei. Rememorează de unde tocmai ai venit, ce s-a întâmplat cu câteva minute în urmă etc. Vei descoperi că sunt nepotriviri în memoria ta, episoade ilogice, secvenţe „goale”, de tipul amneziei. Te afli într-un vis lucid.

6. Testul oglinzii. Acesta nu este numai un test foarte eficient, dar poate fi şi o experienţă remarcabilă. Găseşte o oglindă, priveşte-te şi întreabă-te dacă visezi. Propria reflecţie te va surprinde. Poţi fi mai tânăr, mai bătrân, poţi avea o altă freză sau culoare a părului sau ai putea vedea o cu totul altă persoană.

7. Testul auto-observării. Priveşte-te. Examinează-ţi mâinile, braţele, picioarele, hainele. De obicei, vei observa repede că porţi haine pe care, de fapt, nu le-ai avut niciodată. Uneori, simpla intenţie de a te auto-observa îţi va declanşa luciditatea (în interiorul visului).

8. Testul penetrării. Acesta nu este unul definitoriu, dar, odată stăpânit, va duce la dezvoltarea abilităţii de a permite propriilor credinţe de a-ţi influenţa existenţa: încearcă, pur şi simplu, să împingi degetul prin ceva solid (un zid, o uşă, o sticlă). La început, nu prea funcţionează, dar, exersând, vei reuşi să penetrezi obiecte solide.

9. Testul gravitaţiei. Acesta e oarecum demn de încredere. Găseşte ceva ce poţi arunca în sus şi apoi prinde cu uşurinţă. Aruncă-l şi vei descoperi că nu prea respectă regulile gravitaţiei aşa cum ar trebui s-o facă „în realitate”. Pentru a maximiza succesul, după ce arunci, încearcă să modifici traiectoria cu propria minte.

Nu te pierde în noţiuni. Nu delimita - ăsta-i „vis lucid”, dar „controlul visurilor” e altceva etc. Savurează experienţa, pur şi simplu.

Aceste teste trebuie efectuate regulat pe parcursul zilei. Cu cât vor fi mai puternic impregnate în rutina ta zilnică, cu atât mai repede vor apărea în propriile visuri.

Vei descoperi destul de repede că, lucrând la propria conştienţă vei deveni stăpân pe propriile visuri. Aceasta e cheia: conştienţă şi intenţie! Acesta e paşaportul tău spre visurile lucide. În cele din urmă, vei reuşi să declari, cu ochii închişi: „Da, visez!”

Sursa: Proiectări în astral

Sursa:

Un comentariu: