duminică, 18 septembrie 2011

Noutati despre uleiurile esentiale terapeutice Young Living

Dragi prieteni,
Sper ca ati avut o vacanta minunata si v-ati delectat nu doar cu uleiurile Young Living, ci si cu alte miresme de mare si munte sau pur si simplu v-ati bucurat de frumusetea mediului inconjurator acolo unde locuiti.

Multi dintre dvs. m-ati contactat deja nerabdatori sa primiti vesti despre programul meu din septembrie, de aceea va ofer deocamdata cateva noutati, care mie mi-au trezit interesul si consider ca este important sa vi le impartasesc.

Este vorba despre scaderea vertiginoasa a productiei de lavanda din ultimii zece ani in Europa, experienta mea de la ferma de lavanda Simiane, Provence, din Franta si mesajul optimist al lui Gary Young, fondatorul firmei Young Living, un vizionar in aromaterapie, care prin infiintarea fermelor agricole proprii din Utah si Idaho, SUA, ne asigura ca avem in continuare garantia calitatii terapeutice a uleiului de lavanda pe care il cumparam de la Young Living.

Joi, 12 mai, 2011




Are furnizorul dumneavoastra de ulei esential echipamentul potrivit
pentru a face diferenta intre lavanda si lavandin, ca acest instrument
din imagine, care se numeste gaz cromatograf si pe care il foloseste
laboratorul de analiza al firmei Young Living in Utah, SUA?

Din 1985 pana în 1994, 40% din distileriile din Franta au dat faliment. Din 1995 pana în 2011, 60% dintre fermierii care au cultivat lavanda începand cu 1995, au dat faliment.
Pe ce se pune acum accentul in cultivarea lavandei? Daca privim la cererea mondiala intelegem mai bine situatia. Din pacate, scaderea productiei de lavanda i-a determinat pe multi producatori sa se concentreze pe productia de lavandin, pentru a-si mari oferta si profitul. Este o solutie simpla care acopera nevoia de “miros de lavanda”, dar nu si pe cea de lavanda terapeutica.

In 1990 companiile de parfumuri, combinate cu produse cosmetice si de igiena, au folosit 60% din productia de lavandin. Restul s-a distribuit astfel: 20% pentru consumul industrial, 19% pentru produsele alimentare si arome si 1% pentru aromaterapie.

In 2005, industria de parfumuri a folosit 56% din productia de lavandin, alte sectoare ale industriei au folosit 18%, produsele alimentare si aromele 17% iar aromaterapia pentru uz casnic 2,5 %. Restul de 6,5 % a fost folosit de alte sectoare comerciale. Utilizarea sa ca medicament natural este atat de mica, încat nimanui nu îi pasa sa încerce sa determine procentual folosinta, ceea ce ar fi, oricum, imposibil. Cererea este pentru parfum, care poate fi obtinut utilizand lavandin.

Lavandin este mai usor de cultivat iar productia de ulei este de cinci sau sase ori mai mare decat a lavandei. Un alt lucru uimitor este faptul ca pentru uz casnic in aromaterapie, oamenii cumpara lavandin, care a fost modificat cu linalol sintetic, care este molecula de parfum de lavanda. Aceasta este de multe ori adaugata de unii producatori chiar in timpul procesului de distilare si apoi este transferata direct in containere pentru export. Linalolul sintetic se adauga in uleiul de lavandin pentru a aduce nivelul de linalol la procentul normal cunoscut in uleiul de lavanda - Lavandula angustifolia.


Gary Young si Jean-Noel Landel, managerul fermei de lavanda Simiane
din Franta si invitat in calitate de lector la Conventia Young Living din 2002.

In anul 2002, Jean Noel s-a intalnit cu Benoit Cassan, fostul presedinte al CRIEPPAM (Centrul de cercetare tehnica pentru cultivatorii si distilatorii de lavanda din Provence, Franta) si cel mai mare cultivator de lavanda din Simiane, pentru a investiga daca el ar avea de vandut lavada - angustifolia.

Raspunsul a fost negativ, intrucat chiar si cererile cumparatorilor acestuia, carora le furznizase lavanda in ultimii 15 ani, au fost reduse cu 50 %, iar restul de 50 % pe care el il furniza acestora era amestecat jumatate cu lavanda angustifolia si lavanda clonata.

La sfarsitul lunii iunie 2009, impreuna cu sotul meu, am vizitat ferma Simiane, in Provence, Franta, pentru a invata cum se distileaza lavanda. A fost o experinenta unica, care s-a transformat intr-o oportunitate de prima mana pentru a intelege ce anume determina calitatea terapeutica a uleiurilor esentiale Young Living.

Aceasta experienta deosebita m-a inspirat sa incep sa impartasesc si altora mesajul uleiurilor Young Living, de stare de bine si abundenta. Daca consideri volumul de munca investit intr-un an pentru cresterea, recoltarea si distilarea lavandei si compari cu cat obtii in urma distilarii delicate la temperatura si presiune scazute, iti dai seama cat de pretios este acest ulei de lavanda.

Impreuna cu un grup entuziast si intr-o atmosfera de veselie, sub ghidarea plina de grija si profesionalism a lui Jean Noel, am cules 17 kg de lavanda, manual, folosind diferite unelte corespunzatoare. Apoi, a doua zi, am introdus, pe rand, plantele in dispozitivul de distilare si am urmarit obtinerea uleiului.




Foto 1: Jean Noel ne arata cum sa strangem lavanda, iar Thomas Teschl,cel care mi-a prezentat uleiurile Young Living in 2007, ne distribuie uneltele de lucru.

Foto 2: Sotul meu, Ralf Vornehm, mereu pregatit sa dea o mana de ajutor, se asigura ca lavanda incape in dispozitivul de distilare.

Foto 3: A venit si randul meu sa particip la separarea moleculelor de apa distilata si a celor de ulei. Iata cat ulei am obtinut din 17 kg. de lavanda.

Aceasta experineta a fost un privilegiu pentru noi. Mi-as dori sa pot descrie in cuvinte cat de coplesiti am fost de frumusetea campurilor de lavanda si de mirosul moleculelor de lavanda care invaluia intreaga vale Simiane si incanta turistii.

Din pacate, anul acesta a fost primul an cand firma Young Living nu a mai organizat un asemenea eveniment la Simiane. De ce?

Seceta si un virus ataca fermele de lavanda din Provence, Franta.

In ultimii 10 ani un virus a inceput sa atace si sa distruga lavanda in Franta. De aceea, la ultima reuniune a cultivatorilor de lavanda, ei au discutat despre posibilitatea de a renunta total la cultivarea lavandei si de a steriliza solul pentru a distruge virusul.

Apoi, peste 5 ani, dupa ce solul ar fi fost hranit si si-ar fi revenit, ar replanta lavanda si ar incepe totul de la zero. Dar, chiar daca aceasta solutie ar avea succes, ar dura pana la 8 ani inainte ca lavanda sa fie din nou pe piata.

Cu toate acestea, agricultorii nu pot astepta 8 ani pentru o cultura, astfel incat acestia vor replanta o cultura diferita. Odata ce noua recolta va fi initiata, agricultorii nu vor renunta la ea, pentru a cultiva din nou lavanda.

Din fericire, lavanda Young Living din Simiane nu a fost afectata de virus, numai de catre seceta.

Joi, 28 aprilie, 2011



Gary Young a mers personal si a analizat situatia culturii
de lavanda in Franta. In urma cu zece ani, el a dorit sa cumpere
o ferma si a luat cu sine mai multi distribuitori pentru a o vedea.
Terenul organic era de 120 hectare si desi de trei ori incercase sa
il cumpere, nu fusese nicodata de vanzare.

Cu toate acestea, proprietarul a fost in masura sa cultive si sa furnizeze ulei de lavanda pentru Young Living atunci cand propria noastra productie a fost limitata, datorita cererii in crestere de ulei de lavanda. In acest an, 2011, este trist, dar ferma e de vanzare. Plantele de lavanda sunt distruse din cauza secetei precum si din cauza unui virus, ceea ce a determinat o scadere rapida a productiei si a veniturilor. Aceasta situatie a generat mult stress pentru familia sa, ceea ce a rezultat intr-un divort.

In acest an productia fermei lui a fost cam 60% din anii anteriori. Nu exista nici un fel in care acest om sa-si poata recupera pierderea, si daca nu vinde ferma, o va pierde oricum, caci ii va reveni bancii. Din pacate, el este doar unul dintre multii agricultori care se afla in situatii similare. In plus, multe distilerii din Simiane au fost scoase din functiune in acest an.

Jean Noel si Gary Young au avut o multime de discutii cu privire la ferma noastra si la distileria Young Living. Multi fermieri, care spera ca lavanda isi va reveni, considera sa pastreze doar o distilerie centrala in functiune si sa le vanda pe celelalte, in cazul in care pot gasi cumparatori.

Din fericire, aceasta situatie nu ne afecteaza sub aspectul acoperirii cererii de ulei de lavanda, intrucat Young Living are propriile ferme agricole de lavanda in Utah si Idaho, SUA.

Joi, 21 aprilie, 2011



Lavanda adevarata, Lavandula angustifolia,
la ferma agricola de lavanda Young Living, Mona, Utah.

Lavanda adevarata este un soi numit Lavandula angustifolia si se refera la faptul ca aceasta este o planta puternica, cu proprietati terapeutice si o mireasma superioara celorlalte soiuri de lavanda.

Aceasta experienta a vederii randurilor de lavanda vibrant colorata si a inhalarii parfumului ispititor, devine din ce in ce mai greu de gasit in Franta. Cererea lavandei in special pentru industria parfumurilor si cosmetice, face ca hibrizii si clonele sa devina mai populare. Productia de lavanda clonata este de 2-5 ori mai mare decat a lavandei - Lavandula angustifolia.

Clonele si hibrizii sunt crescute pentru cantitate, nu pentru calitate. In conditiile in care calitatea terapeutica a lavandei este la fel de importanta pentru dumneavoastra, cum este pentru mine, este vital sa cunoasteti cultivatorul, asa cum am procedat si eu.

De aceea, va recomand cu incredere uleiurile Young Living, iar daca doriti alte informatii, pana ne vom revedea asa cum ne-am obisnuit, va stau la dispozitie potrivit datelor de contact de mai jos.

Pentru o mai buna stare de bine, bucurie si prosperitate,

Un comentariu:

  1. buna ziua,
    Numele meu e Ovidiu Caraiman, si ma intereseaza sa stiu cat mai multe despre producerea uleiului de lavanda, dorind in viitor sa incep si eu sa produc, am cautat pe internet dar nu am gasit nimic satisfacator, asa ca daca aveti informatii mai detaliate despre instalatiile folosite in acest procedeu, si bunavointa de a ma ajuta, va rog sa imi trimite-ti un mail cu informatiile pe care le aveti...
    Cu stima,
    Ovidiu Caraiman
    caraimanovidiu_84@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere