miercuri, 18 decembrie 2013

Acidul docosahexaenoic (ADH) in alimentele pentru copii

Acidul docosahexaenoic
ADH (acidul docosahexaenoic) este un acid gras intalnit de obicei in laptele matern. Acesta este adaugat ca aditiv sintetic in  multe variante de lapte pentru copii. Producătorii au solicitat permisiunea folosirii mențiuni de sănătate privind adăugarea de ADH în laptele pentru copii, inclusiv în formulele de continuare, pentru copii între 6 și 12 luni.
Propunerile de a permite producătorilor să facă menţiuni de sănătate potrivit cărora aportul de acid docosahexaenoic (ADH) "contribuie la dezvoltarea vizuală normală a sugarilor până la vârsta de 12 luni" au fost susţinute de parlamentul European, miercuri, prin respingerea unei inițiative care viza blocarea acestora. 
Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (AESA) a dat un răspuns favorabil acestei cereri, iar Comisia Europeană a propus includerea mențiunii de sănătate " aportul de acid docosahexaenoic (ADH) contribuie la dezvoltarea vizuală normală a sugarilor până la vârsta de 12 luni" pe lista comunitară a mențiunilor permise. Parlamentul poate bloca această inițiativă până la 21 aprilie 2011.
În votul  de azi, rezoluția prin care Parlamentul se opunea autorizării mențiunii de sănătate nu a obținut majoritatea necesară de voturi (328 de voturi pentru, 323 împotrivă, 26 de abțineri - majoritate calificată: 368 voturi), nefiind deci adoptată.  Prin urmare, în mod concret, Parlamentul este în favoarea includerii acestei mențiuni de sănătate pe lista mențiunilor permise în UE.
Rezoluția respinsă a fost elaborată de deputații: Glenis Willmott (S&D, UK), Daciana Sârbu (S&D, RO), Nessa Childers (S&D, IE) și Karin Kadenbach (S&D, AT) și prezentată pentru votul în plen de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, considerându-se că nu există un consens în cadrul comunității științifice cu privire la privind efectele pe care preparatele îmbogățite cu ADH le au asupra sugarilor, că este nevoie de mai multe cercetări privind posibilele efecte, pozitive sau negative, iar o astfel de mențiune de sănătate ar putea duce în eroare.
Pentru autorizarea unor mențiuni de sănătate, includerea sa în anexa Regulamentului privind mențiunile nutriționale și de sănătate, este nevoie ca o procedură specială să fie urmată. Parlamentul și Consiliul pot bloca implementarea unor astfel de măsuri conform "procedurii de reglementare cu control". AESA este responsabilă pentru evaluarea cererilor prezentate de operatorii din sectorul alimentar, evaluarea făcându-se pe baza unor "dovezi științifice general acceptate".
Regulamentul privind autorizarea unor mențiuni de sănătate ar intra în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene. Statele membre ar trebui să consolideze dispozițiile relevante pentru a evita o utilizare abuzivă a acestor măsuri.
Categorii: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu