miercuri, 18 decembrie 2013

Predictie veche de 40 de ani, confirmata

Astronomii confirma o predictie veche de 40 de ani, conform careia ar trebui sa existe mici variatii in radiaţia cosmică de fond cu microunde (CMBR), cauzate de clusterele de galaxii aflate in miscare.
În anul 1972, un astrofizician rus pe nume Rashid Sunyaev verificau CMBR, care ofera o idee vagă a vremurilor timpurii, când cosmosul exista de doar 380 000 de ani. El şi colegul lui, Zakov Zel'Dovich, nu dispuneau de tehnologia necesară pentru o măsurare precisa a CMBR, dar s-au gândit că lumina trece prin multe clustere de galaxii când călătoreşte prin spatiu -- deci ar trebui să fie existe mici discrepanţe ca urmare a acestei interacţiuni. Lumina ar trebui sa fie mai rece (spre roşu) când clusterul se îndepărtează de Pământ, şi mai caldă (spre albastru) când se aproprie de Pământ.
Vorbim, bineînţeles, de variaţii foarte mici, de câteva picograde, pentru că microundele nu se lovesc de electroni foarte des. Asta a devenit cunoscută ca efectul kSZ (kinematic Sunyaev-Zel'dovich).
Astronomul David Spergal, Princeton, drept colaborator la Telescopul Atacama Cosmology (ACT), s-a gândit că ar putea detecta efectul kSZ combinând o hartă obţinută de la ACT, care operează în regimul microundelor, cu una obţinută de la Baryonic Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), care operează în regimul luminii vizibile.
Taskul de a combina aceste 2 seturi de date i-a fost asignată lui Nick Hand, pe atunci un senior la Princeton care căuta o teză de proiect.
Categorii: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu